Praktijk Food Factor
Samen op weg naar een gezonde leefstijl!

Het FODMAP dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is ontwikkeld in Australië voor mensen met ernstige klachten als gevolg van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Symptomen die vaak voorkomen bij PDS zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Veranderingen in de leefstijl en voeding kunnen helpen bij het verminderen van de klachten.


Wat zijn FODMAP,s?

FODMAP,s zijn kleine moleculen die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm. Ze komen terecht in de dikke darm waar zich veel bacteriën bevinden. In de dikke darm worden de FODMAP,s door de bacteriën opgegeten; daarbij komt gas vrij dat symptomen als een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaakt. Ook wordt er meer vocht aangetrokken in de dunne en dikke darm, waardoor diarree of een verstoorde stoelgang kunnen ontstaan.

Door voeding met veel FODMAP,s te beperken komen deze minder in de dikke darm terecht. De gevoeligheid voor FODMAP,s verschilt per persoon; kleine hoeveelheden geven in de praktijk meestal geen klachten.

FODMAP is een afkorting voor een verzameling van specifieke korteketenkoolhydraten:  

  • Fermenteerbare 
  • Oligosachariden  (fructaan en galacto-ologosachariden)
  • Disachariden (lactose)
  • and
  • Polyolen (suiker alcoholen)


FODMAP,s zitten in heel veel levensmiddelen die dagelijks worden gegeten. Het doel van het FODMAP-beperkte dieet is om de totale hoeveelheid van deze kleine moleculen die in de dikke darm komen te verminderen. 

Het FODMAP dieet bevat de volgende fasen:

  1. De eliminatiefase waarbij je maximaal 4 tot 6 weken zoveel mogelijk voeding vermijdt die veel FODMAP,s bevat.
  2. De herintroductiefase; in deze fase worden de verschillende FODMAP-groepen geherintroduceerd

Na deze fase weet u voor welke FODMAP,s u het meest gevoelig bent en is het dieet een leefstijl geworden waarmee klachten onder controle worden gehouden. Het is belangrijk om niet te lang in de eliminatiefase te blijven omdat voedingstekorten op de loer liggen en daarnaast is bekend dat het dieet de gunstige bacteriën in de darm vermindert. Het is daarom belangrijk om deskundige begeleiding te zoeken van een diëtist die bekend is met het FODMAP-beperkte dieet. U kunt hiervoor terecht bij Diëtistenpraktijk Food Factor. Vermoedt u dat u het prikkelbare darm syndroom heeft, raadpleeg dan eerst uw arts alvorens met het dieet te beginnen; mogelijk hebben uw klachten een andere oorzaak.


Wilt u een voedingsadvies op maat? Diëtistenpraktijk Food Factor helpt u graag; bel voor het maken van een afspraak:     06-12799188 of vul het contactformulier in op de pagina Contact.