Het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een veelvoorkomende hormonale aandoening. Het ontstaat meestal in de adolescente leeftijd of in de vroege volwassenheid en is de grootste veroorzaker van onvruchtbaarheid. De diagnose wordt gesteld bij 1 op de 10 vrouwen maar geschat wordt dat 1 op de 5 vrouwen PCOS heeft. De grote verscheidenheid aan symptomen zorgt ervoor dat de aandoening niet altijd herkent wordt door artsen waardoor vrouwen soms jarenlang aanmodderen met onbegrepen klachten.
De diagnose wordt gesteld wanneer aan twee van de drie "Rotterdam Criteria" wordt voldaan:
Symptomen die vaak voorkomen zijn:
Het is nog niet helemaal duidelijk wat PCOS veroorzaakt; wel is bekend dat PCOS erfelijk is en dat insulineresistentie een grote rol speelt bij het ontstaan van PCOS. Insuline resistentie betekent dat de lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline, dat nodig is om glucose (suiker) vanuit het bloed de lichaamscellen in de krijgen.
Gevolgen lange termijn
PCOS verhoogt het risico op diabetes type 2 (meer dan de helft van de vrouwen met PCOS krijgt voor het 40e levensjaar diabetes type 2), een te hoog gehalte van de bloedvetten en ziekten aan hart- en bloedvaten. Ook is er een verhoogde kans op depressieve stoornissen en eetstoornissen.
Behandeling
Met aanpassingen van het voedingspatroon, beweging en supplementen kunnen goede resultaten worden bereikt. Wanneer er sprake is van overgewicht kan een gewichtsverlies van 5 tot 10% al een aanzienlijke verbetering geven. Gewichtsverlies is voor vrouwen met PCOS lastiger omdat vrouwen met PCOS vaak een onbedwingbare trek in koolhydraten hebben, ook is de insulineresistentie vaak erger dan bij vrouwen zonder PCOS (met dezelfde BMI).
PCOS is een complexe aandoening en vereist een behandeling op maat, wilt u meer weten over wat de beste aanpak is voor u? Diëtistenpraktijk Food Factor helpt u er graag mee, bel voor een afspraak 06-12799188 of vul het contactformulier in op de pagina Contact.